Spændende artikler om mode tøj

Mode, Nyheder

Moderne korset?

Stram op, sug ind og smil!

Forleden dag, da jeg var ude og shoppe med en veninde, havde jeg for første gang mulighed for at se nærmere på fænomenet shapewear. Det skete da ekspedienten stolt og glad kom ind i prøverummet for at præsentere forretningens nyerhvervede teknologiske vidunder fra LUPO. Loba Bermuda slim og Body Slip hed forretningens modeller og er henholdsvis en kortbenet buksedragt som går op over maven til lige under brystet og en underkjole. Modellerne er begge lavet af elastisk nylon/latex og findes i sort og i hudfarve. Ekspedienten beskrev miraklet som enestående Brasiliansk teknologi, ja for alt skulle jo komme fra Brasilien for tiden, og effekten var klar – man gik minimum en størrelse ned i tøjet!

Vidunderet skulle prøves og imens vi hoppede og dansede for at få de alt for stramme dragter på vuggede prøverummet mindst lige så kraftigt som når man prøver de lidt for stramme jeans, som jo bare sidder meget bedre! (altså når man holder vejret). Men dragterne kom på og den opstrammende effekt var mærkbar. Maven forsvandt og den lidt kvælende stramme fornemmelse fik mig til at tænke  på gammeldags korsetter og tynde taljer.

Varierende skønhedsidealer har igennem tiden altid villet herske over de menneskelige former. Fra Maya indianernes fladpressede hoveder, til 1900 tallets rørformede korsetter og nutidens udsultede modeller. Moden skifter men behovet for at ændre og styre kroppens fysiske begrænsninger er mere eller mindre konstant.

I dag er vi havnet midt i kirurgiens tidsalder og skønhedsidealet er derfor ikke mere begrænset til effekten af ubekvemme snøreliv og urteafkog. Næsten alt kan fikses med en nål, saks og hammer, for ikke at nævne skalpel, sugeredskaber, silicone, botox og syre. Og næsten alt bliver fikset – tænder, næser, læber, rynker, bryster og “lovehandles”… Men til alle os som ikke har hverken modet eller økonomien til at deltage i kirurgifesten er der måske kommet en ny løsning på det sidstnævnte problem. Denne løsning hedder shapewear og er vel noget af det tætteste vi kommer på et moderne korset.

Korsettets funktion har altid været at forme kroppen så den fremhæver tøjet bedst muligt og får det til at sidde mest hensigtsmæssigt i forhold til moden. De første kendte korset er jern korsettet som i 1500 tallet blev brugt til at holde silken på plads. Senere har de haft varierende funktioner fra kun at skulle holde maven på plads og rette ryggen, til de mere ekstreme, hvor snørelivet har skulle sprede vægten af gigantiske kjoler og hermed fremhæve svulmende hofter og/eller barme. F.eks. de såkaldte timeglas forme.

Shapewear giver en effekt som minder om korsettet, men dog mindre dramatisk og formentlig langt sundere. Fabrikanterne påstår at den stramme og lidt kvælende fornemmelse af dragten forsvinder i løbet af 5-10 minutter når dragten er blevet varm og har formet sig efter kroppen, tilgengæld burde den stadig holde dellerne på plads.

Personligt er jeg dog mere fortaler for dyrkning af motion og sunde kostvaner, men dragten er et godt supplement som ekstra hjælp under den tynde sommerkjole på en særlig aften.

God fornøjelse :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)